LED Крушки


LED Крушки SMD2835
Видове LED Крушки и как да изберем подходящите модели и мощности.

LED Крушките добиха голяма популярност след забраната на старите крушки и множеството статии за вредата от CFL Енергоспестяващите крушки.

Техните предимства са много единственият недостатък на LED Крушките е че до скоро цените им бяха доста високи но с навлизането на новите технологии вече са достъпни за широк кръг от хора.
Има няколко разновидности на LED Крушките според използваните диод. 


Първо поколение LED Крушки
Най старите модели LED Крушки са изработени от много на брой диоди подредени като царевица те (можете да ги видите на картинката) те са с ниска мощност диодите излъчват много малко лумени на консумиран Ват електроенергия и е по добре да ги избягвате. Тези диоди са с мощност едва 0.03W за брой и излъчват около 60-70 лумена на ВатВторо поколение LED Крушки използват малко по модерните сетодиоди SMD3528 SMD3014 или SMD5050 от тях също рядко има модели с по висока мощност от 5 вата и също е по добре да ги избягвате. Излъчват около 70-80 лумена на Ват мощност

Трето поколение LED Крушка
Третото поколение LED Крушки са с едноватови LED Диоди те излъчват около 100 лумена на Ват, но имат високо топлоотделяне и задължително тези модели трябва да бъдат с алуминиеви корпуси за по добро охлаждане

Последно поколение LED Крушки
Последните модели LED Крушки са изработени с ново поколение LED Диод SMD2835 с мощност около 0.2 Вата които има висок добив на лумени от Ват консумирана енергия (над 100 лумена) Те са с много по ниско топлоотделяне и съответно не се налага да бъдат с метален корпус - което пък от своя страна ги прави много по конкурентно способни защото имат по ниска производствена себестойност и съответно по ниска крайна цена за клиентите.
Тези модели се разпознават обикновено по това че са с пластмасов корупис и матов похлупак който допринася за по равномерното разпределение на севтлината.

Вътрешен изглед на LED Крушка
За да изчислите какви LED Крушки ви трябват съответно трябва да знаете че различните диоди имат различен коефициент на полезно действие и за това LED крушки 5 вата от първото поколение ралено отговарят на LED Крушките 3W от последното поколение.

Простата формула която ще ви дадем е само ориентировъчна и е базирана на LED Крушките от последните две поколения с добив около 100 лумена на ват.

Изчислете каква е кубатурата на вашето помещение и за всеки кубически метър предвидете по 1 ват мощност - Тоест ако вашето помещение е с обем 30м3 трябва да инсталирате около 30 вата LED Крушки за да сте сигурни че ще имате добро осветление.

1 коментар:

  1. Тъй като работя от къщи, осветлението в дома ми е от изключително значение. Изборът на лед осветление определено не е лесен на фона на старите ни и добре познати технологии. Все пак инструкциите за прилагането на един ват мощност на кубически метър, дадоха страхотен резултат в работното ми помещение!

    ОтговорИзтриване

Използвате ли Енергоспестяващи Крушки във вашият дом