Свързване на RGB LED Ленти

LED осветлението придобива все по голяма популярност един от най търсените ЛЕД артикули са ЛЕД лентите. В една от предишните наши статии описахме как да изберете най подходящият за вас модел лента в тази статия ще се опитаме да ви обясним как можете да я свържете сами без да ви се налага да търсите чужда помощ.
Първо трябва да изберете подходящо захранване за вашата RGB лента - Захранването се избира в зависимост от това колко дълга линия ще захранвате и с колко диода на метър е лентата която ще използвате (30 или 60).
Един метър ЛЕД лента с 30 диода има максимална мощност от 7.2 вата съответно лентата с 60 диода на метър консумира максимално 14.4 вата на метър. След като знаете това вече лесно може да определите за дадена дължина лента - захранване с каква мощност ви е необходимо. Не забравяйте че LED лентите се продават на ролки по 5 метра и ако на вас ви е необходима 6 метра лента ще се наложи да си закупите две ролки общо 10 метра - Това не трябва да ви притеснява защото останалите 4 може да ги използвате за друг проект.
Най често срещаните LED Захранвания са два вида с метален или с ПВЦ корпус от вторият вид се срещат само с малка мощност 24 или 60 вата те са удобни защото се включват с щепсел директно в електрическата мрежа, а изходящият им кабел завършва с 3.5 милиметрова женска букса която е точно за мъжката букса на ЛЕД контролера.
Захранванията с метален корпус са подходящи за вграждане в окачени тавани и поради по големият риск от токов удар е препоръчително да се свързват от квалифицирани електротехници.
След като вече сте избрали захранване трябва да изберете и подходящ контролер - Най доброто съотношение като цена качество и възможности е сравнително новият модел с 44 бутона той освен всички основни функции на предходният модел има и няколко нови опции една от която е възможността сами да създавате нови цветове а не само да използвате предварително зададените в контролера.
Лентата се свързва лесно към контролера защото използваната букса е универсална и единствено трябва да съблюдавате да не я включите на обратно.
Много често обаче се случва да бъде използване ЛЕД лента с различна дължина от стандартните 5 метра на ролка тогава вече е необходимо лентата да бъде рязана или удължавана. В зависимост от случаят са предвидени различни видове конектори които сега ще разгледаме по подробно, но преди това трябва да знаете че всички LED ленти могат да бъдат прекъсвани (срязвани) на всеки три диода на обозначените за целта места, ако срежете лентата на неподходящото място последната тройка диоди няма да свети.
Най често използваният конектор е за съединяване на две парчета лед лента на снимката ясно се вижда как става това - не забравяйте че ако вашата ЛЕД лента има влагозащитно покритие трябва да го отстраните.

Друга разновидност на този модел е конектор с подвижно свързване разликата тук е че освен че можете да свържете лентата може да използвате меката връзка на кабела за смяна на посоката на лентата заобикаляне на препятствия и тн.

Последният тип конектори е за връзка между контролера и парче от лента което няма накрайник за свързване към контролера.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Използвате ли Енергоспестяващи Крушки във вашият дом