Как да заменим Халогенните с LED лунички

Модерното LED осветление все повече навлиза в нашето ежедневие едно от най често срещаните му приложения е смяната на старите халогенни лунички с аналогичните
LED ЛУНИЧКИ които имат минимум над 30 пъти повече живот и са около 10 пъти по икономични. Освен това те отделят много по малко топлина, екологично чисти са не излъчват вредни UV лъчи и са безопасни за здравето и природата.

Преди да замените вашите стари халогенни крушки с ЛЕД лунички е важно да разберете какъв модел са халогенните за да може да си купите аналогичните такива ЛЕД лунички и да не се налага да променяте нищо във вашата инсталация.

Най важното е да разберете на какво напрежение работят вашите стари халогенни лунички Може да са на 12V ако е използван трансформатор или на 220V ако са включени директно в мрежата - Това е много важно и трябва да е написано отзад на корпуса на старите лунички ако не е написано и не сте сигурни какъв тип са вашите лунички се консултирайте със специалист.

Най лесно ще ви е ако вашите LED лунички са на 12V те би трябвало да изглеждат както тази на първата снимка и трябва да ги замените с такива като на втората снимка. Тези лунички най често в магазините са обозначени като MR16 G5.3 12V и колко вата консумират - обикновено с LED лунички от 4W (вата) може да замените халогенни с мощност 25-50W (вата).А ако вашите LED лунички са на 220V има два възможни варианта и за това трябва да обърнете внимание на начинът им на включване към фасунгата.
На снимката отдолу е показан първият модел MR16 G5.3 220V той изцяло прилича на този който е на 12V (волта) но работи на 220V за това както казах в началото е важно да се определи на колко Волта е вашата система.Вторият модел LED ЛУНИЧКИ е MR16 GU10 220V както може да видите от снимките по долу той най лесно се разпознава по шапчиците които има на двете пинчета за включване към фасунгата.За моделите на 220V също важи правилото че с 4W LED луничка може да замените халогенни с мощност 25-50W (вата).

Както вече сте забелязали на всички модели е написано че са MR16 - това обозначение е станало нарицателно за първият модел лунички и много хора ги търсят по него, но всъщност това означава че челният диаметър на луничката е 2 инча тоест около 50мм и че тези лунички са предназначени за Спот луни с отвор 50мм.

Избор на светлина - ЛЕД Луничките най често се срещат със следните разновидности: -Топло бяла светлина - тази светлина предимно се предпочита за домашно осветление - тя е леко жълтеникава и е подобна на тази от обикновените крушки с нажежаема жичка -Студена светлина - този тип светлина е подобна на тази от луминесцентните лампи и е предпочитана за офиси магазини и други промишлени и търговски помещения по рядко се използва за домашно осветление.

А ако тепърва ви предстои изграждането на вашето осветление може да си закупите ЛЕД Спот лунички окомплектовани заедно с корпуса и захранването готови да се включат директно към електрическата мрежа4 коментара:

  1. Да разбирам ли ,че мога да използвам стария трансформатор (12V) ,който е бил на халогенните крушки и за 12V LED лунички без да се налага да го сменям с по-специален?

    ОтговорИзтриване
  2. 50 вата халогенни с димер ? стават ли еквивалентите лед линички да се управляват с потенциометъра на обикновенните халогенни луни?

    ОтговорИзтриване
  3. Май не става номера със стария трансформатор за 12V. При мен пробвах с 4 лунички на 105 ватов трансформатор. LED луничките мигат през 1-2 секунди и не светят. Само ако вържа 1 халогенна всичко е ОК. Вероятно трансформатора ми има някаква минимална консумация, която 4-те LED-а по 3 вата не могат да постигнат.

    ОтговорИзтриване

Използвате ли Енергоспестяващи Крушки във вашият дом