LED Осветление - Най Важното за ЛЕД Лентите

Напоследък модерното ЛЕД Осветление намира все повече привърженици извън тесният кръг на специалистите и вероятно за това зачестиха въпросите на нашият мейл за практически съвети относно изборът, свързването и монтажът на новозакупеното ЛЕД осветление.
За това решихме в поредица от статии да дадем няколко практични съвети за най основните неща които би трябвало да знае всеки домашен майстор желаещ сам да избере и инсталира своето ЛЕД осветление.
В тази първа статия основно ще се спрем на различните видове ЛЕД ленти и техните особености.

ИЗБОР на LED ЛЕНТИ
В момента на пазара основно се предлагат два типа ЛЕД ленти като основната им разлика е в типът диоди които са използвани за изработката им.

ВИДОВЕ ЛЕД ЛЕНТИ:

- SMD3528 По евтини са ЛЕД лентите изработени с диоди тип SMD3528 характерното за този тип светодиоди е че са с по малка мощност и излъчват по слаба светлина. Също така ЛЕД лентите с този вид светодиоди не могат да променят цветовете си както някои от моделите с диоди тип SMD5050. Най често от този модел лента се срещат в следните цветове: Чисто Бяла, Топло Бяла, Червена, Зелена, Синя и Жълта
- SMD5050 По скъпи и съответно по хубави са ЛЕД ленти с диоди SMD5050 освен че излъчват по силна светлина на базата на този светодиод могат да се правят и ЛЕД Ленти които сменят цветовете си - така наречените RGB ленти
И двата вида ЛЕД ленти могат да се произвеждат във влагозащитен вариант, който представлява силиконово покритие върху диодите което ги предпазва от влагата, но в никакъв случай не се препоръчва да се потапят във вода.
Също така и двата модела се произвеждат с различен брой ЛЕД елементи на метър съответно 30 60 120, като това се отразява правопропорционално както на яркостта на лентата така и на нейната цена.
Другото важно нещо което трябва да знаете е че обикновено лентата оригинално се опакова и продава на парчета от 5 метра но това не трябва да ви притеснява, защото вие може да я режете на парчета колкото са ви необходими спазвайки маркировката на самата лента (нарисувана е ножичка през всеки три диода) В следващата ни тема очаквайте ИЗБОР НА ЛЕД ЗАХРАНВАНЕ

16 коментара:

 1. Дайте повече информация за ЛЕД-ленти които могат да се поставят на местото на дълги тесни ламби тип "пури" (може и само от едната страна на "пурите") и да са с фасонка Е27 и на 220В?! А също така ЛЕД-осветелението променя ли си характеристикоте с годините - осветеност, цветна температура, яркост?

  ОтговорИзтриване
 2. Аз поне не съм срещала такова нещо каквото сте описали - има пури с формата на обикновена пура с ЛЕД елементи има и LED крушки с Е27 фасунги но ЛЕД Ленти с Е27 не съм виждала.
  Да променят интензитета на излъчваната светлина но доста по малко от колкото при енергоспестяващите крушки - По принцип не би трябвало да променят цветната си температура но това по скоро зависи от качеството на използваните материали, технологии и тн.

  ОтговорИзтриване
 3. Можете ли да ми кажете кои ленти или други подобни осветителни тела могат да се поставят във вода? Имам едно шадраванче и искам да го осветя.

  Лидия

  ОтговорИзтриване
 4. Малко скъпо излиза осветлението на шадравани, но пък е много ефектно трябва да използвате този модел ЛЕД Лента
  http://www.krushki.com/index.php?main_page=product_info&cPath=50&products_id=228
  Към нея трябва да добавите за препоръчване влагозащитено захранване и ЛЕД контролер - Има ги и тях на сайта.

  ОтговорИзтриване
 5. Интересува ме лед лента за кухненско осветление /залепване под горния ред шкафове. RGB лентите когато светят в бяло със същата сила на светлината ли са като при другите със /60/ диода и дали е трябва да са влагозащитени /понеже чух, че те горели по-бързо. Основно искам да използвам бяла светлина, но ако светят със същата сила от време на време бих ползвал и други цветове за декорация или ще ме препоръчате обикновените 5050.

  ОтговорИзтриване
 6. Също ме интересува мощността на метър ли е или за цялата 5м. ролка, защото има значение за захранването

  ОтговорИзтриване
 7. RGB LED Лентите с 30 диода консумират 7.2W на метър тези с 60 диода 14.4W
  В кухнята може би ще е по удачно да използвате влагозащитени ленти.

  Ако мислите да използвате RGB лентата за бяла светлина по добре си вземете направо бяла защото на RGB лентата белият цвят не е толкова хубав както на бялата лента, иначе силата им е съпоставима когато свети в бяло.

  ОтговорИзтриване
 8. Здравейте, искам да си направя скрито Led осветление с RGB ленти. Имате ли представа дали може да се свържат 4 led ленти една след друга и ако е възможно дали ще могат да се управляват с един контролер? Благодаря предварително!

  ОтговорИзтриване
 9. Здравейте,
  Не е проблем да се управляват с един контролер много на брой LED ленти просто след всеки две LED ленти е препоръчително да се поставя усилвател който предотвратява затихването на сигнала.

  Поздрави

  ОтговорИзтриване
 10. Ще чакам с нетърпение темата за "ИЗБОР НА ЛЕД ЗАХРАНВАНЕ". Ползвам ленти за осветление в бита от около 2 години и смених вече няколко захранващи модула. Съобразена е мощността на LED лентите, имам запас от около 30%. Предполагам не попадам на качествени модели.

  ОтговорИзтриване
 11. Наистина полезна статия. Не бях чувал преди това термина ЛЕД ленти, но сега вече съм наясно. Ще следя сайта ви с интерес!

  ОтговорИзтриване
 12. Изборът на подходящо захранване за LED Лентите е от изключително голямо значение особено когато става въпрос за RGB LED Ленти когато не са съобразени напрежението и мощност с получават проблеми с Контролера който просто не иска да сработи или работи некоректно в следствие на което започва да се търси проблема в LED Лентата. Много често срещана грешка е че хората пускат LED Лентите на каквото им попадне захранване вследствие на което те или не тръгват или им съкращават чуствително живота.
  Статията за LED Захранването е готова можете да я видите на следният адрес http://www.krushki.info/2011/06/led-zahranvane-za-led-osvetlenie.html

  ОтговорИзтриване
 13. Имам едно останало пaрче от модела LED ленти с диоди 5050 невлагозащитени. Някой има ли идея ако монтирам тази невлагозащитена ЛЕД лента в кухнята дали ще се повреди. Мисля да я поставя отгоре на шкафовете да свети като скрито осветление и няма да бъде изложена директно на изпаренията

  ОтговорИзтриване
 14. Искам да попитам за ЛЕД осветление за кола? как се монтира ?

  ОтговорИзтриване
 15. Този тип осветление е изключително популярно, особено за баните, по големите помещения като холове и гостни, а заведенията винаги поставят такова, с което да се разчупи атмосферата и да изглежда по по различен начин. Тук ни пишете страхотна информация и се надявам и за на пред да ни информирате за новостите в тази сфера на светлината.Важно е да се успее да се съчетаят правилно.

  ОтговорИзтриване
 16. лед лентата свети само един цвят и не работи дистанционното

  ОтговорИзтриване

Използвате ли Енергоспестяващи Крушки във вашият дом