Настъплението на Новото LED Осветление

Преди година в статията - LED vs CFL очертахме насоките в развитието на модерното LED осветление и икономичните Енергоспестяващи крушки. Днес една година по късно можем да направим отново сравнение за да видим до къде е стигнал сблъсъкът между технологиите.
През изминалата година новото LED осветление се наложи в много сфери на интериорното и екстериорното осветление. LED осветителни тела са предпочитани при изборът на:
- LED ЛУНИЧКИ за интериорно осветление почти напълно измествайки халогенните и енергоспестяващите лампи за това допринесе и почти двойното намаляване на цените им спрямо миналата година днес LED лунички могат да се намерят в диапазона 6-12лв докато преди година трудно можеше да се намери нещо подобно под 15-20лв.
- LED ЛЕНТИ - Модерното LED Осветление се наложи напълно и при интериорното осветление на Барове, Дискотеки както и при външните рекламни пана за това разбирасе допринесе и голямият спад в цените на красивите LED ленти. Днес пълноцветни LED ленти могат да се намерят на цени под 12лв за метър докато преди година бяха над 20лв.

Новото LED осветление все още неможе да се пребори с енергоспестяващите лампи в две много важни насоки:
- LED Улично осветление - макар и цените на икономичните LED осветителни тела за улично осветление да спаднаха на половина (от около 1000лв преди година на около 500лв сега) те все още не са конкурентни на старите енергоспестяващи лами които се намират и на цени около 40лв.
- LED Битово осветление - и тук макар цените да спаднаха двойно новите LED лампи са все още много далеч от енергоспестяващите си CFL конкуренти. Основен принос за това има липсата на LED лампи които да могат да заместят енергоспестяващи крушки с мощност над 60 вата, както и това че все още много рядко се срещат LED лампи с топла бяла светлина която е предпочитана за домашното осветление.

Ако нещата се развиват с тези темпове нашите очаквания са че след около година модерното LED осветление ще е конкурентно на сегашните осветителни тела за улично осветление и битово осветление и чак след около 2 години ще вземе превес в продажбите. Възможно е този процес и да бъде ускорен, ако продължи яростната кампания срещу енергоспестяващите крушки водена и финансирана от производителите на LED осветление.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Използвате ли Енергоспестяващи Крушки във вашият дом