Изчисляване на изкуствено осветление

Един от най често задаваните въпроси за осветление към нашият екип е за това каква е нормата на изкуственото осветление за различните типове помещения и колко осветителни тела трябва да се монтират за да се покрият минималните изисквания за осветление.
Отговорът на всички тези въпроси могат да се намерят в една много архивна наредба на МНЗ от далечната 1976г. Ето я и нея (може да я свалите от долният линк)
НАРЕДБА № 49 за изкуствено осветление на сградите
Най често срещаният проблем на хората които не се занимават професионално с осветление е че в наредбата данните за минимално осветление са дадени в луксове а пък осветителните тела са обозначени в лумени, за това в следващите редове ще се опитаме да обясним как най лесно може да направите приблизителна сметка дали използваното осветление е достатъчно, разбирасе ако ви е необходимо точно измерване на наличното ви осветление трябва да се обърнете към специалист.
В тази наша статия за светлината сме се опитали да обясним разбираемо различните термини свързани със светлината и осветителните тела.
В най общи линии за да преобразувате лумените в луксове трябва да знаете, че за да се получи осветеност от един лукс трябва един лумен да освети един квадратен метър. Това най общо казано означава, че ако вземете една енергоспестяваща крушка с мощност 11 вата която излъчва около 600 лумена и успеете с всичките тези лумени да осветите точно един квадратен метър без да имате загуби извън него сте постигнали осветеност 600 лукса.
На практика обаче нещата не са толкова елементарни, защото светлината се разсейва и е много трудно без светломер да се определи точно с колко лукса е осветена дадена повърхност. Освен това когато измервате вашето осветление трябва да имате в предвид че в зависимост от това за какво ще се използва помещението нормата за изкуствено осветление се измерва на различни места. В повечето работни помещения нормата на осветление се измерва на нивото на работната маса която обикновено е до 80см докато при помещенията в които не се извършва работна дейност нормата на осветление обикновено се измерва на пода на помещението. Ето и няколко примера:

- Осветление на Зали за представителни заседания - 500 лукса
- Осветление на Магазини с хр. стоки на самообслужване - 400 лукса
- Осветление на Магазини на самообслужване - 300 лукса
- Осветление на Учебни кабинети - 300 лукса
- Осветление на Лекарски кабинети -200 лукса
- Осветление на Детски градини - 200 лукса
- Осветление на Общи помещения на училища, театри, кина - 150 лукса
- Осветление на перални помещения - 100 лукса
- Осветление на Стълбища в обществени сгради - 75 лукса
- Осветление на Спални помещения детски градини - 75 лукса
- Осветление на Стълбища в жилищни сгради и хотели - 50 лукса

За да разберете дали вашето осветление приблизително покрива тези изисквания за изкуствено осветление съберете излъчваните лумени от всички осветителни тяла които използвате (лумените задължително трябва да ги пише на опаковката на всички осветителни тела) Полученият сбор в лумени разделете на квадратурата на помещението (включително стените и тавана) и ако полученият резултат е близък или по голям от посочената норма на осветление значи със сигурност покривате норматива за изкуствено осветление.
Ето и един пример как може да изчислите без да разполагате със светломер колко лампи са ви необходими за осветление на перално помещение с размери 5х5 и 3м височина с минимална норма на осветление 100 лукса и да сте сигурни че полученото осветление не е по ниско от изискванията:
- Първо изчислявате квадратурата на пода, тавана и всички стени
- Получените квадрати (110кв.м) умножавате по минималната норма на осветление за перални помещения 100 лукса
- Полученият резултат 11000 е сумата която трябва да се стремите да получите в лумени от всички използвани осветителни тела
- Като знаем че една енергоспестяваща крушка от 20 вата излъчва около 1100 лумена лесно можем да сметнем че за въпросното помещение ще са ни необходими 10 осветителни тела с тази мощност.
Изчисленото по този начин осветление със сигурност ще покрие минималните изисквания за осветеност, но няма да е най икономичното защото ако вместо открити енергоспестяващи крушки използвате луминесцентни лампи с рефлектори за постигане на минималните норми на осветление ще използвате осветителни тела с почти на половината мощност.
Тази кратка статия не изчерпва и малка част от всички насоки на изкуственото осветление, за това не се притеснявайте да задавате на нашият имейл всякакви въпроси свързани с вашето осветление и осветителни тела

.

7 коментара:

 1. много полезна статия, ей сега ще видим дали е приложима на практика

  ОтговорИзтриване
 2. Тези норми не са актуални вече!

  ОтговорИзтриване
 3. С коя точно част не сте съгласен относно нормите за осветление????

  ОтговорИзтриване
 4. Тези сметки изобщо не са верни. Измерих моята стая която е с размери 3,60/4,70 с височина 2,58 . Избрах си осветеност за учебни помещения от 300лукса. Излиза, че ще трябва да наредя около 15-16 броя енергоспестяващи крушки от по 26w забележете. С толкова крушки и аз бих светнал и със сигурност а и по-осветена стая от моята едва ли ще има в целият квартал

  ОтговорИзтриване
 5. Ами аз пък сега имам на разположение сензор, и реших да измеря с 3 различни крушки осветеността. Стаята е 3.5 на 3.5 метра с височина около 2.4 метра. С енергоспестяваща крушка, която пише че изразходва 11 W започва да нагрява от някъде 16 лукса и стига до към 30 лукса вече като е нагряла крушката.С друга крушка която е от същия вид пак 11 W стига до 32-33 лукса. С крушка с нажежаема жичка 75 W в началото блесна 60 лукса сега в момента ми показва Visible Lux: 65.795 около 65 лукса, но това е с крушка с нажежаема жичка.

  ОтговорИзтриване
 6. Неможеш да смяташ... 17кв2 по
  300 лумена са ти 5000лумена и малко..Една 23в ти е 1500-1600 лумена..

  ОтговорИзтриване

Използвате ли Енергоспестяващи Крушки във вашият дом