Нови изисквания за опаковките на всички осветителни тела

Защо се променя обозначението върху опаковките на всички осветителни тела?
От 1 септември 2010г. влиза в сила директива на ЕС според която всички осветителни тела трябва да се обозначават първо и основно в лумени, а сравнението което беше общоприето до сега във ватове спрямо старите обикновени крушки с нажежаема жичка остава вторично.
Тази мярка се налага поради факта че голяма част от потребителите се объркват при избора на необходимите им осветителни тела и тип осветление. С навлизането на нови типове осветителни тела за осветление произведени по различни технологии става много трудно потребителят да направи информиран избор за необходимата му сила на закупените осветителни тела.
В следствие на това решение на всички осветителни тела пускани на пазара водещо обозначение трябва да бъдат излъчваните лумени (силата на светлинният поток)то трябва да е ясно видимо върху опаковката на осветителното тяло и с по голям шрифт от до сега водещото сравнение във ватове спрямо старите крушки.
С тази мярка също така се цели да се избегнат спекулациите на производителите при старото водещо сравнение ватове срещу ватове. Много от тях се възползваха от факта че например старите 100 ватови крушки в зависимост от производителя и технологията на производство излъчват около 1100-1450 лумена и за сравнение винаги избираха по малката стойност тоест около 1100 колкото обикновено излъчват и 20 ватовите енергоспестяващи лампи.
С приемането на новите промени за сравнение вече ще се използва горната граница от около 1400 лумена в следствие на което 20 ватовите енергоспестяващите лампи излъчващи например 1200 лумена, които до сега са били обозначавани като 20w=100w вече трябва да бъдат обозначавани например като 20w=88w.
С промените вече е задължително върху кутиите на всички осветителни тела да бъде отбелязано съдържанието на живак (ако има такова), както и времето необходимо на конкретните осветителни тела да достигнат 60% от максималната им мощност (обикновено се обявява от 5 до 30 секунди). Също така вече задължително ще бъде да се изписва броят на включванията и изключванията на конкретните осветителни тела (обикновено е между 5000 и 10000 включвания)
Ето и няколко примерни сравнения от които да се ориентирате при бъдещи покупки на осветителни тела за вашето осветление.
Старите 100 ватови енергоспестяващи крушки излъчват 1100-1450 лумена и може да ги замените с енергоспестяващи лампи с мощност 20-23 вата излъчващи около 1200-1400 лумена или пък с ЛЕД осветителни тела с мощност 10-15 вата излъчващи 1000-1500 лумена Осветителни тела със старото обозначение ще се продават в търговската мрежа до изчерпване на количествата и за това не трябва да ви притеснява когато видите, че за едни и същи осветителни тела са посочени едни и същи лумени, а в същото време е посочено че отговарят на различни ватове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Използвате ли Енергоспестяващи Крушки във вашият дом