Осветление за Хотел

В днешната статия както ви бях обещал ще ви разкажа за конверсията на един хотел с енергоспестяващо осветление.
Хотелът беше на четири етажа с по петнадесет стаи на етаж плюс сервизни помещения – цялото осветление беше с обикновени лампи с мощност от 40 до 100 вата. Във всяка стая се ползваха за осветление – две нощни лампи, една основна лампа, лампа в коридора, в банята и една на терасата общо 6 осветителни тела.
За 60 стаи това прави общо 360 осветителни тела като се добавят и крушките за осветление на ресторанта, осветление на коридорите стълбищата и сервизните помещения плюс външните лампи за осветление на паркинга общо заменихме около 600 лампи с енергоспестяващи крушки.
Замяната на цялото хотелско осветление заедно с труда и подмяната на дефектирали фасунги им струваше малко над 3600лв. Ефектът разбира се беше повече от задоволителен, благодарение на новото осветление сметка за електроенергия на следващият месеца беше с 600лв по малка от тази за предишните месеци.
Така само за шест месеца инвестицията в осветление напълно им се възвърна и само до краят на годината спечелиха чисто над три хиляди лева, а всяка следваща около 7000 лв.
От тогава изминаха повече от три години и колкото и невероятно да звучи за това кратко време с икономия от осветление са спестили около 17 000лв. Освен това сега хотела е с много по добро осветление.
Разбира се голяма част от читателите нямат хотели за да се притесняват какво осветление ползват, но примерът с хотелското осветление дава мащабна представа за това какво може да се постигне от икономията на енергия с енергоспестяващи крушки и за това в следващата статия ще ви покажа практически как може да се сдобиете с чисто нов 42” LCD телевизор като инвестирате само 70лв за осветление.

автор: инж.Ангелов

.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Използвате ли Енергоспестяващи Крушки във вашият дом