Икономично Осветление на Складове, Халета и други промишлени помещения

В последните години България претърпя бум в строителството което не подмина и промишленият сектор. Бяха изградени множество нови складови бази, както и бяха реновирани доста от старите останали от времето на комунизма.
Учудващо е как за голяма част от тези халета бяха отделени не малко пари за саниране, а в същото време на голяма част от тях не им бе инсталирано енергоспестяващо осветление.
А това е първото нещо от което се започва когато дадена фирма иска да реализира икономия на средства защото не еднократно съм казвал, че средствата инвестирани в енергоспестяващи крушки са с най бърза и висока възвращаемост.
В тази статия отново ще го докажа с един пример който е обобщаващ поне за 50% от складовете и халетата в България.
Халето за което става въпрос е реално съществуващ обект на мой познат, който въпреки че е технически грамотен ми бе необходимо 5 години да го накарам да предприеме тази конверсия от нормално към енергоспестяващо осветление.
Халето е 360кв.м. с 6 м. височина и преди преустройството се осветяваше с 20 броя Живачни лампи Philips 125W E27 - обща мощност 2500 вата (2.5кв.ч.)замених ме ги с 25 енергоспестяващи лампи (добавихме още 5 осветителни тела), всяка от които консумира само 20 вата и отдава 100 вата светлина - обща мощност консумация 500 вата и съответно 2500 вата осветление.

С направените промени постигнахме няколко цели

1. Понижихме разходът на енергия с 5 пъти от 2500 вата на 500 вата. Това доведе до икономия на електроенергия в размер на над 400кв.ч. около (80лв) още първият месец. Халето се използва по 8 часа на ден средно по около 26 дни в месеца.
2. Инвестицията от около 200лв (25 енергоспестяващи крушки х4лв=100лв + 5 допълнителни осветителни тела и кабели 100лв) се възвърна като икономия на енергия за по малко от 3 месеца.
3. С увеличаването на осветителните тела подобрихме светлинният комфорт в помещението където на места заради сянката от стилажите се получаваха зони с лоша осветеност.
4. Намалихме разходите за лампи защото старите живачни лампи освен че са по скъпи са и с по къс живот (6000 часа) за сравнение новите енергоспестяващи лампи имат 10000 часа живот.

В заключение мога само да кажа, че само за последните 5 години моят приятел можеше да спести около 5000лв само ако беше подменил осветлението с енергоспестяващо.
В следващата статия ще ви разкажа за един подобен случай на хотел където пропуснатите ползи от липсата на енергоспестяващи крушки са още по фрапантни.

автор: инж.Ангелов

.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Използвате ли Енергоспестяващи Крушки във вашият дом