XENON - Още пет причини за да сложим Енергоспестяващи Крушки на Автомобила

Много хора си задават въпроса заслужава ли си да си сменят обикновените крушки на фаровете с ксенон. Да определено си заслужава и то по доста причини ето няколко от по рядко изтъкваните:
Едно от решенията когато са ви потъмнели рефлекторите на фаровете е да сложите по силни халогенни крушки например 90\100 вата, тогава обаче рискувате да ви изгори бушон, а в по лошият случай да си запалите инсталацията. Ксеноновите крушки изразходват около 35% по малко енергия от стандартните халогенни крушки и шансът да претоварите електро инсталацията на автомобила клони към нула.
Доста неприятно е когато в тъмното от нищото изскочи дете, полицай или велосипедист. Доказано е че светлоотразителните ленти по якетата на децата и дрехите на полицаите, както и котешките очи по велосипедите се виждат няколкократно по отдалече когато се ползват ксенонови крушки. Много преди обектът да влезе в ефективният обсег на фаровете част от разсеяната ксенонова светлина се отразява към вас и ви дава ценно време за реакция което при висока скорост е от изключително значение.
След въвеждането на задължителното каране зимно време на фарове през деня много хора забравят колата си на фарове и когато се върнат след час два в акумулатора няма никой и се налага да се подава ток или да се бута. В такива случаи ксеноните са ви полезни с две неща първо поради това че излъчват по ярка светлина по рядко може да ги забравите защото дори и през деня светлината от тях се вижда на предметите пред вас и второ поради по малката си консумация по бавно изтощават акумулатора и шансът да запалите е с около 35% по голям.
Ксенонът може да ви спести глоби и разправии с органите на редът защото има няколко пъти по дълъг живот от обикновените халогенни крушки и шансът да ви глобят или спрат от движение заради изгоряла крушка е няколко пъти по малък.
И накрая колкото и странно да ви звучи използването на ксенонови крушки макар и минимално намалява разхода ви за гориво поради това че ксеноните натоварват по малко алтернатора, а пък той от своя страна двигателя.

автор М. Димитров

1 коментар:

Използвате ли Енергоспестяващи Крушки във вашият дом