LED vs CFL – Кой ще спечели войната при Енергоспестяващите Лампи

Напоследък все по често когато се заговори за Енергоспестяващи Лампи възникват спорове кое е по добро и кое е по евтино, новите ЛЕД лампи или последните модели компактни луминесцентни лампи всички те познати като (Енергоспестяващи Лампи или Енергоспестяващи Крушки). В следващите няколко реда ще сравним по няколко показателя два модела отговарящи на 100 ватови обикновени крушки, а именно CFL – General Electric 20w 1152 lumen и LED 13w 1040 lumen

КПД – ЛЕД лампата излъчва 80 lumen за Ват а Компактната Луминесцентна Лампа 58 lumen за Ват. Съответно по този показател преимуществото е около 30% в полза на по новата ЛЕД технология.


Живот на Лампите – ЛЕД лампите имат теоретичен живот над 50 000 часа което е 5 пъти повече от 10 000 часа за Компактните Луминесцентни Лампи.

Цена тук нещата на този етап взимат драматичен обрат General Electric 20w е на цена около 4лв за бр докато съпоставимата ЛЕД лампа е около 40лв. което е десетократна разлика в полза на Компактните Луминесцентни Лампи.

Време за възвръщане на инвестицията – Ако се ползват средно по 4 часа на ден Компактните Луминесцентни Лампи ще възвърнат вложените в тях средство само в рамките на три месеца докато на ЛЕД лампите ще им е необходимо повече от две години.

Определено недалечното бъдеще е на новите ЛЕД технологии, но вероятно до тогава ще трябва да минат поне 3 години докато достигнат ценовите нива на Компактните Луминесцентни Лампи и успеят да ги изместят от пазара. Също така производителите и търговците на ЛЕД лампи трябва да започнат да дават минимум 2 години гаранция за ЛЕД лампите, защото звучи несериозно продукт на който даваш теоретичен живот от минимум 50 000 часа и струва 40лв да няма никаква гаранция.
Също така Ви препоръчвам да прочетете статията НОВО - Онлайн Калкулатор -В НОВАТА ПОДОБРЕНА ВЕРСИЯ Изчислява Какви видове Енергоспестяващи Крушки са Ви необходими за всяка стая от вашият дом, колко пари ще Ви струват и колко пари ще спестите за една година с тях

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Използвате ли Енергоспестяващи Крушки във вашият дом