Три важни неща за Енергоспестяващите Крушки преди да ги купим

Първото важно нещо което трябва да знаем когато отиваме да си купим Енергоспестяващи Крушки е с какви фасунги ни трябват.
Стандартните Енергоспестяващи Крушки са с цокъл тип Е27 (на първата снимка, може също да се срещне и като ES27 ) това е и най разпространеният в България тип крушка.

Вторият по рядко срещан модел Енергоспестяващи Крушки е Е14 (крушка с малка фасунга) Използва се главно за осветление с полилеи или нощни лампи и обикновено е с малка мощност.

Третият вид Енергоспестяващи Крушки е от почти не използващият се в България тип B22 ( байонет с диаметър 22мм – третата снимка), това е модел лампи широко разпространен в Англия.


Второто нещо което трябва да знаем е колко мощни Енергоспестяващи Крушки трябва да вземем за осветлението на различните помещения, това подробно съм го обяснил в темата „ Колко мощни Енергоспестяващи Крушки да изберем „ . Тук само ще ви кажа как лесно да се ориентирате при сравняването на мощността между Енергоспестяващи Крушки и обикновени лампи с нажежаема жичка. Както вече знаем Енергоспестяващите Крушки са 5 пъти по икономични и съответно ако преди сме ползвали 100w крушки за осветление и това ни било достатъчно то сега трябва да вземем Енергоспестяващи Крушки от 20 вата които излъчват светлина колкото аналогичните неикономични 100 ватови крушки.

Третото важно нещо което трябва да знаем е какъв искаме да е цветът на светлината на Енергоспестяващите Крушки. Защото няма по лошо похарчени пари за осветление от тези за Енергоспестяващи Крушки светещи с неподходяща цветна температура. Ако искаме светлината в жилището ни да се доближава максимално до тази с която сме свикнали от обикновените лампи то трябва да си купим Енергоспестяващи Крушки с цветна температура 2700К (2700 градуса по Келвин), това се нарича топла бяла светлина и ако поради някакви други специални съображения не ни трябва друг цвят светлина ви препоръчвам да си купувате само такива защото нашите очи са свикнали с тази светлина и промяната и води до дискомфорт. Енергоспестяващи Крушки които са с цветни температури от 4500 до 6500 Келвина отговарят на светлината от луминесцентните лампи (води се студена светлина) и ако не искате да създадете някакъв специален осветителен ефект по добре ги избягвайте.

Особено внимавайте с лампи от неизвестни производители на цени около 1лв на който много често продаваните Енергоспестяващи Крушки са маркирани като 2700K а външност са над 4500 Келвина.
Ако на опаковката на Енергоспестяващите Крушки не може да намерите температурата в келвини то погледнете за трицифрен код на който обикновено първата цифра е 8 а следващите две са първите числа на цветната температура, което означава че ако търсим Енергоспестяващи Крушки с топла бяла светлина трябва да търсим код 827, ако търсим Енергоспестяващи Крушки със студена светлина ни трябва код 845 или 865.

Също така Ви препоръчвам да прочетете следващата ни статия НОВО - Онлайн Калкулатор -В НОВАТА ПОДОБРЕНА ВЕРСИЯ Изчислява Какви видове Енергоспестяващи Крушки са Ви необходими за всяка стая от вашият дом, колко пари ще Ви струват и колко пари ще спестите за една година с тях

35 коментара:

 1. Защо не сте написали нищо за CRI индекс?

  ОтговорИзтриване
 2. (CRI = Color Rendering Index)или казано на български индекс на цветопредаване.
  За него не сме писали в тази статия поради две причини: Първо статията е за най основните неща които трябва да знаят хората когато купуват енергоспестяващи крушки, а това не е от тях. И второ почти 100% от крушките на пазара са с еднакъв индекс на цветопредаване 80% което обезсмисля писането поради липсата на избор.
  За тези които все пак им е интересно какво е това ще кажа най просто че индекса измерва точността на цветопредаването в най масовият случай е 80% колкото е по висок процента толкова по добре.

  ОтговорИзтриване
 3. АЗ СЪМ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА КРУШКИТЕ С ВОЛФРАМОВА(НАЖЕЖАЕМА) ЖИЦА,защото натях могат да се слагат димери(регулаори)и м/у др.още нещо луминисцентните и енергоспестяващите шибани и т.н.кушки.М/у др.ако се ползват както споменах димери(регглаори)може да се намами дръснично разхода на ел. енерги я,а щтом сеотнася до крушките които са луминисцентни или енергоспестяващи,мога дакажа ,че съм проив тяхното използване и експлоатация,азщтото крушките за,който писах ,че съм против по-горе освен,че всичко др(специално вчасностза луминициентните крушки мога да кажа ,че при тях,освен ,че се ползватстартери,полупроводникови елемемнти,като кондензатори,резистори(съпротивления)и боини,най–вече и трансформатори.м/у др.тр.и стартери за енергспетяващите крушки не се използват,а се използват др.елемети ,койтосоменах по-горе. Сега ИСКАМ ДА СПОМЕНА ,ЧЕАКО НЕ ВЪРНЕТЕ крушките с100вт. и 75 вт.(става въпрос за крушките с волфрамова (нажежаема) жица),ще си имате проблеми с 3-те електроразперделителни дружества чез,еон и ивиен.М/У ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩИТЕ КРУШКИ И ЛУМИНИСЦЕНТНИТЕ В СРАВНЕНИЕ С ТЕЗИ С ВОЛФРАМОВАТА (НАЖЕЖАЕМА) ЖИЦА,СА МН.ВРЕДНИ ИОПАСНИ ЗАЩОТО ТЕ ОВЕН,ЧЕ ПРИМИГВАТ,А И ТЯХНАТАСВЕТЛИНА Е ВРЕДНА(ПОНЕЖЕ ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩИТЕ КРУШКИ И ЛУМИНИСЦЕНТНИТЕ ИЗЛЪЧВАТ ЕДНА И СЪЩА СВЕТЛИНА И ТЯ Е СТУДЕНА ,ДОКАТО ПРИ КРУШКИТЕ С ВОЛФРАМОВА (НАЖЕЖАЕМЕА)ЖИЦА СВЕТЛИНАТА Е ТОПЛА И Е ДОБРА ЗА ОЧИТЕ)ЗА ОЧИТЕ.ЛУМИНИСЦЕНТНИТЕ И ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩИТЕ КРУШКИ ИМАТ СТРОГОСКОПИЧЕН ЕФЕКТ(ТОВА ЗА КОЕТО СПОМЕНАХ ПО-ГОРЕ),ДОКАТО ПРИКРУШКИТЕ С ВОЛФРАМОВА(НАЖЕЖАЕМА) ЖИЦА СА ПО-ДОБРИ ,ЗАЩОТО ТТЕЗИ КРУШИ НЯМАТ СТРОГОСКОПИЧЕН ЕФЕКТ.ХОРА МОЛЯ ВИ,СТВА ВЪПРОС ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ ПРОЯВЕТЕ РАЗБИРАНЕ.

  ОтговорИзтриване
 4. Анонимни изказвания като горното от хора чиито познания за енергоспестяващите крушки явно са изостанали с около 10 години са един от основните фактори непрекъснато да се създават страхове в хората.
  След като авторът на коментара не е запознат че новите енергоспестяващи крушки имат модели които могат да се ползват с димиращи ключове и че също така има енергоспестяващи лампи и с топла бяла светлина са показателни за познанията му и по нататъшни коментари мисля че са излишни

  ОтговорИзтриване
 5. Продавачите на ел.енергия и продавачите на крушки се състезават да увеличават цените, така че икономическата изгода(ако има такава) за едно домакинство от преминаването към "енергоспестяващи" крушки(ЕСК) е трудно да бъде изчислена. Твърде много неизвестни, съмнителен резултат. Остава да се разчита на "екологичното съзнание", каквото у нас няма.(Да сте виждали място за изхвърляне на ЕСК? Колкото и да е дълъг животът им, в един момент те също "умират".) В страните от Европейския съюз, където ИМА екологично съзнание, в момента се преразглежда отношението към ЕСК. Преценява се, че те са в пъти по-енерго- и материалоемки и отделят много повече вредни емисии при производството си. При крайния потребител пък, при случайно счупване отделят отровни живачни пари, което налага специална обработка на помещението за обезвреждането им. Вероятно ще се минава направо на LED...

  ОтговорИзтриване
 6. По принцип не би трябвало да си правя труда да отговарям на постове които не се базират на факти и собствен опит, а на градски легенди, но все пак.
  Първо - в последните 10г. тенденцията в цените на енергосепстяващите крушки е само една и то само на долу.
  Второ - няма как да усетиш ефекта от енергоспестяващите крушки без да си използвал такива.
  Трето - в България от миналата година функционира един от най модерните заводи за рециклиране на битова техника със специална линия за енергоспестяващи крушки.
  Четвърто - както често съм казвала и това е факт - в една енергоспестяваща крушка има няколко пъти по малко живак от колкото в старите термометри. Нямам познат който да не е чупил такъв вкъщи и не знам някой да си е обработвал специално помещението или пък да му има нещо.

  ОтговорИзтриване
 7. От Божко Рашов
  Аз имам един проблем. Купих си няколко полилей за малки помещения средно по 5м3, във всяко едно сложих по две енерго спестяващи крушки с мощност 20w равняващи се на две обикновенни крушки всяко по 100W.
  Проблема: - Двете енерго спестяващи крушки осветяват по 5-6 пъти по слабо отколкокото една обикновенна крушка с нажежаема жичка от 75W.
  Демек : 2x20w=2x/100w нажежаема жичка/ < 1x75W нажежаема жичка.
  ЗАЩО СЕ ПОЛУЧАВА ТАКА ?
  За да получа необходимата осветеност трябва да поставя много повече енергоспестяващи крушки и в крайна сметка и ватовете са същите а парите похарчени за тях са много повече макар че са с гаранция 1г.
  Ще съм Ви благодарен ако ми обясните този феномен или ако греша ще даи те ми обяснение как да осветя помещенията с неоходимата светлина?
  Благодаря.

  ОтговорИзтриване
 8. Честита Нова Година
  Вероятно проблемът е от качеството на крушките които сте закупили, защото с две 20 ватови енергоспестяващи крушки това малко помещение трябва да стане бял ден.
  Другата възможност е крушките да са по стар модел и да им е необходимо повече време за достигането на максималният им капацитет. Същият ефект се наблюдава и когато в помещението е много студено
  Ако не е тайна споделете на коя марка са крушките.
  Поздрави

  ОтговорИзтриване
 9. Божко Рашов
  Здравейте Честита нова година

  Крушките са L B никаде по кутията неоткрих чие производство са, да знам Филипс са си Филипс , но ... . На тях пише 6400К и колко вата са. Има логика във вашите думи, помещението е почти с t на околната среда, коридор е , което значи кратко светене и лампите немогът дазагреят както Вие казвате. Затова ще трябва да изчакам Май месец ида видим дали ще има подобрение.
  P. S. - Значи коридорът се намира в това положение за няколко месеца , след това ще е отопляем , изолиран от външната t и лампите ще работят повече от 3-4 мин. .

  ОтговорИзтриване
 10. нещо много активно рекламите енергоспестяващите крушки , вероятно не знаете че в Европейския парламент ще се внесе искане за преразглеждане на курса към налагането им , това едва ли е случайно

  ОтговорИзтриване
 11. Да и ще върнат пак старите крушки, а пък вие вероятно не знаете, че оня ден видях един мармот да завива щоколади в станиол. Мислех да не казвам на никой ама нейсе.

  ОтговорИзтриване
 12. Здравейте.Виждам, че има много вредни неща по света. Едно от тях е изказването на този непознат.
  Първо, не знае да пише и да съставя прости изречения.
  Второ,ръси мозък а го няма.
  Трето, изказва се ге подготвен.
  И четвърто,явно не е запознат с думичките оригиналната продукция и менте.
  Благодаря на Петя.

  ОтговорИзтриване
 13. Моля уточнете каква е разликата освен във формата
  на различните типове крушки.
  ПР.- тип 2U,3U,4U,спирала и т.н.
  Благодаря.

  ОтговорИзтриване
 14. Здравейте,
  аз определено ще говоря от собствен опит!Живея в европейска държава,в която нормалните крушки започнаха прогресивно да изчезват от пазара.И тъй като съм човек,който прегръща всички нови идеи и определено се "заразих" от идеята за опазване на околната среда и мисля,че от това наистина има смисъл да се прави...си закупих новите енергоспстяващи крушки.Успях да ги понеса точно 24 часа!!!Определено съм много силна натура и малко неща могат да ме депресират,но тази светлина...това със сигурност би ме подлудило!
  Съжалявам,идеята е отлична,но не и изпълнението!Няма значение каква марка и колко струват,резултатът е трагичен.Освен ако това не е направено в заговор с фармацевтичната промишленост-визирам тези,които произвеждат транквиланти!
  Ако наистина имам избор,по-скоро ще седя на свещи!И не съм съгласна с това хората да нямат избор!

  ОтговорИзтриване
 15. Вероятно сте си купили крушки със студена светлина на мен също с тях ми неприятно за разлика от тези с топла бявла светлина.

  ОтговорИзтриване
 16. От. П.К.

  И моят опит, както е описал човека в коментар по-горе е доста неприятен. Купих си осветителни тела за хола - 2 бр.- всяко от които има по 4 бр. крушки-Е14-9W - т.е. с малка фасунга. Общо 72 W. Резултатът е светлина много по-слаба отколкото 1 бр. 100 W от старите. Осветителните тела са марка Nino Leuchten-явно немски бранд. В инструкциите пише- 4ХЕ14/MAX.9W. Стигам до въпроса: дали ще е проблем ако сложа по-мощни крушки от старият тип- по 40 W да речем или евентуално- от енергосп-те, но по-мощни от 9W ? ?

  ОтговорИзтриване
 17. Или хола ви е много голям или от тия крушки нищо не става. Според калкулатора за осветление на сайта и по личните ми наблюдения тия 16 лампи по 9 вата излъчващи по около 400 лумена са предостатъчни за хол до 30 квм. Ако хола ви е по голям потърсете макар и рядко срещани енергоспестяващи по 11 или 14 вата или усиленият модел на Филип който е 8 вата и излъчва 50вата.
  Относно вторият ви въпрос - самите фасунги не би трябвало да е проблем да издържат 40 ватови крушки от старите, но проблема обикновено е в това че на новите полилеи обикновено близо до крушката има пластмасови декоративни елементи които може и да не издържат по голямото нагряване.
  Освен това със старите 40 ватови крушки няма да получите по добро осветление от колкото с хубави 8-9 ватови крушки

  ОтговорИзтриване
 18. от П.К.: благодаря за отговора. ( общо са 8 лампи- 2 тела по 4 крушки всяко ). Може би наистина ще пробвам с по-качествени на първо време и дано да помогне. Иначе декоративните елементи ми изглеждат стъклени, и евентуално може и да понесат от старият тип. ще видим

  ОтговорИзтриване
 19. Извинявам се за недоглеждането с 8 хубави енергоспестяващи крушки от 8-9 вата ще може да осветявате хол до около 20квм. Ако хола ви е по голям ще трябва или да увеличите броя на крушките или както казах и в предишният пост ще трябва да потърсите по мощни на фасунга Е14

  ОтговорИзтриване
 20. от Владимир здравеите от личен опит знам че има голямо значение кои е производителя на енерго спестяващите лампи например в едната стая сам с лампи на марката NARVA 23W а в другата стая съм с лапи OSRAM 23W и в двете стаи са по 5бр. лампите и са на полилеи в средата на тавана там където е осрама стаята е дори по-малка от другата но осветлението там е много по-слабо от другата стая. Моя савет е да си взимате по-качествени лампи макар и по-високата им цена но например NARVA вече ги ползвам пета година и за едно денонощие им се събира работа към 16 часа и досега не е изгоряла нито една от петте ми лампи така че си залужаваше парите които дадох за тях навремето бяха някъде към 15лв броиката сега вече са по-евтини но и от ток доста икономия ми дадоха това мойе да го сметнете и сами като преди ползвах 5х100W и сменях поне по 2 на месец

  ОтговорИзтриване
 21. Енергоспестяващи съм сложил в банята , антрето и бокса т.е. в помещенията където прекарвам малко време. Крушките са Филипс 14 вата ,827 цвят( 2 лева от кварталния магазин) и светят с цвят като крушка с нажежаема спирала = 60 вата, но в стаите в които прекарвам по-голяма част от времето съм с нажежаема спирала. запасил съм се с крушки 75 и 100 вата наж. спирала и в близките 10 години ще си светя с тях.
  Предпочитам нажежаемата спирала защото:
  1. Спекъра на излъчваната светлина е най-близък до слънчевия спектър.
  2. Няма пулсации на светлинния поток.

  ОтговорИзтриване
 22. По мои скромни наблюдения недоволствата на хората, които са ползвали енергоспестяващи крушки са били или защото не са обърнали внимание на цвета на светлината и са си взели със студена светлина, която ги даразни, или са гледали да минат евтино и са си взели някакви ментета.

  Статията е добра и полезна за масовия незаинтересуван потребител :)

  Ганчо Донев, Дряново

  ОтговорИзтриване
 23. Валентин Тачев, Карлово18 юни 2011 г. в 2:19 ч.

  Не че всичко е наред с енергоспестяващите лампи.
  Но сигурно е това: 1. Невероятно, но- факт: Въпре-
  ки неизброимите поскъпвания на тока от 2008 г. до сега сметките МИ за ток намаляват и продължават да намаляват като цяло за даден период, по- голям от 3 месеца. Това го дължа на:Нови бойлер и пе-
  ралня от клас Б и съответно А, закупени през 2008 г. Тяхната енергоефективност бе отчасти дескре-
  дитирана тогава от др.Румен Овчаров, който се стараеше да казва,доказва и налага това, че в
  България токът бил икономически неоправдано евтин- и той си постигна неговото!Въпреки то-
  ва, на принципа " Аз съм умен и по- упорит от
  Овчаров" ,реших с цел енерго- /финансо-/ спестяване да сменя всички Wo-крушки с енерго-
  спестяваващи.През 2009- 2010 г. съм сменил 27 от 29 крушки с нови- енергоспестяващи.Резултата е потресаващо изумителен, дори за мен- плащам
  сега с 20- 25% по малко пари за ток, отколкото през 2008/начало на 2009 г.
  По т.2. и т.3 се надявам да намеря време, да Ви пища през следващите дни и седмици.
  PS: Точка 2. ще касае: Изкривената до някъде представа за студената и меката /слънчева/ светлина.
  Точка 3.Темата на този блог трябва да се промени- ние, потребителите трябва да знаем, коя марка лампи е истински качествена, и коя е менте!

  ОтговорИзтриване
 24. имам 10 енергийни крушки по11вата какъв трансформатор да си взема 220-220вол но колко вата

  ОтговорИзтриване
 25. Здравейте,
  За енергоспестяващите крушки не би трябвало да ви е необходим трансформатор
  Поздрави

  ОтговорИзтриване
 26. Крушките ми от енергоспестяващите и от скъпи и от евтини често не издържат и един месец. Трябва все пак да има начин да са наистина дълготрайни. И сега чета една реклама за Филипс с гаранция 10000 часа на едно място, а на друго в същата страница е 1 година =8760 часа т.е. при денонощен режим без прекъсване. Е па такова животно нема. Трудно ми е да вярвам за друго при такива елементарни подвеждания.

  ОтговорИзтриване
 27. Кое точно не може да разбрете - Най често срещаните енергоспестяващи крушки имат гаранция 8 до 10 000 часа. Това ви гарантира че може една година да свети без прекъсване и не би трябвало да изгори. Тъй като рядко крушките светят нонстоп, а обикновено средно светят около 2.7 часа в денонощие се приема че би трябвало технологичният им живот да е около 10години.

  Това че дадени енергоспестяващи крушки са купеи скъпо не означава че са качествени.

  ОтговорИзтриване
 28. Всичко, добре с тези крушки взех си 3 такива на Philips мисля че тази марка е добра, но когато си ги сложих в хола и спалнята където фасунгите са нови. На изгасена лампа, крушката мига постоянно и е много дразнещо, ако може някой да ми обясни на какво се обяснява това???

  ОтговорИзтриване
 29. Енергоспестяващите крушки ги ползвам от началото на 90-те години. Трайност/живот като на първите (български по лиценз бяха) НЯМА. Горят си на поразия всички нови. Филипс, Силвания, Осрам - еднакво кратък живот имат.
  Пестят енергия, но не светят добре. Целия ми апартамент е с такива /винаги е бил/, но на терасата имам 100 вата с нажежаема жичка, защото ми трябва добро осветление.
  Няма пълно щастие явно.

  ОтговорИзтриване
 30. Отговор на последните два коментара
  - Ефекта за който говорите се получава в два случая
  1. Когато ключа на лампата прекъсва нулата вместо фазата
  2. Когато ключа на лампата е с така наречената глимп лампичка (малка лампичка която свети в тъмното когато е загасена лампата за по лесна ориентация)

  На пазара има доста ментета на посочените фирми и вероятно това е причината за честото им изгаряне - обикновено се познават по това че се предлагат на цени 1-2 лв без документи и гаранция.
  Пазарувайте само от доказани и проверени магазини и няма да имате проблеми

  ОтговорИзтриване
 31. Да си го кажем честно - в сайт на производители / търговци на банички всяко мнение относно вредата от мазните баници за децата ще бъде посрещнато на нож. Всеки среднограмотен човек може да открие достатъчно информация за здравните рискове от т.н. енергоспестяващи лампи. И за това колко по-енергоемко и неекологично е производството им в сравнение с ЛНЖ. (Със същата страст навремето ни убеждаваха колко безопасни са консервантите и добавките за храни, колко полезни са дрехите от изкуствена материя...). И понеже спорът с разумни доводи няма смисъл, поне ни помогнете с 2- 3 адреса на фирми, които ще ми заменят дефектиралата крушка след 8 или 10 години - нали такъв е "гарантираният" срок на експлоатация на "марковите" модели?

  ОтговорИзтриване
 32. По принцип сте прав, но не съвсем - Самият факт че допускаме всички коментари като вашият означава че нямаме за цел да убеждаваме, хората в неща в които не вярват. Тоест ако някой е убеден че са вредни това си е негово право - нашата теза е че нещата се преувеличават с цел да се търсят сензации.
  Още повече че към момента няма и кой знае какъв избор за хората желаещи да използват икономично осветление - LED Осветлението все още не е достатъчно добра алтернатива като цена и предлагани модели за основно осветление. Предполагам че след около година вече ще има достатъчно добри модели ЛЕД Крушки на добра цена и тогава вече няма да има подобни спорове.

  ОтговорИзтриване
 33. слагайте лед с фотоволтаичен панел аз съм с 12волтово осветление в цялата къща и нямам лев разход за електричество а и лед лентите са доста дълготрайни ползвам и старите автомобилни акумулатори така че разхода ми е сведен до минимум - около 1000 лв инвестиция за 200 квадрата осветяема площ 10 часа в денонощието за не по-малко от 10 години без да плащате на еон или там каквито и да било доставчици на енергия след 10 години предполагам че ще ми тлябват около 100 лева за обновяване на лед лентите и това ще е за следващите 10 а дотогава може и бели нощи да има тука

  ОтговорИзтриване
 34. Това е едно много добро решение - Поздравявам автора на коментара - ако иска нека да опише как го е направил и какви ресурси е вложил и ще го публикуваме на сайта.

  ОтговорИзтриване

Използвате ли Енергоспестяващи Крушки във вашият дом