Колко мощни Енергоспестяващи Крушки да изберем ?

Това е въпроса който най често домакините си задават когато започнат да избират какви Енергоспестяващи Крушки да изберат за осветлението на отделните помещения в своя дом.
Това разбира се не е толкова лесен въпрос колкото изглежда, защото за правилното оразмеряване на осветлението в помещенията влияят много показатели като – квадратура на стаята, обем на стаята, оцветяването на стените и тавана, разположението на осветителните тела и тн.
Всичките тези параметри ги изчисляват специални програми за осветление предназначени за хора занимаващи се професионално с осветителна техника. И тъй като едва ли много от нас имат такива познати аз ще Ви кажа една проста формула по която бързо и лесно да сметнете Енергоспестяващи Крушки с каква мощност са Ви необходими.
Изчислявате обема на помещението в кубически метри (дължината х широчината х височината) Например ако вземем една обикновена стая 4х4х2.5 = 40 м³ - Каквато цифра получим толкова вата ще са ни необходими +/- 10% при положение че използваме Енергоспестяващи крушки. В нашият случай получихме 40 вата и понеже на пазара рядко се срещат енергоспестяващи крушки с мощност над 20 вата, а и не е препоръчително да използвате такива лампи дори и да намерите защото те излъчват прекалено силна светлина от един източник което разваля светлинният комфорт в стаите.
За това в зависимост от това колко осветителни тела имате в помещението трябва да разделите тази мощност между тях. На пазара най често срещаните модели Енергоспестяващи крушки са 20 вата = 100 вата при нормалните лампи, 15 вата = 75 вата, 11 вата = 60 вата, и 9 вата = 40 вата. Което означава че ако в стаята имаме само една лампа задължително трябва да поставим 20 вата Енергоспестяваща Крушка и светлината няма да ни е достатъчна, защото са ни необходими две такива Енергоспестяващи лампи. Ако пък имаме полилей с три фасунги може да поставим три 15 ватови или три 11 ватови Енергоспестяващи крушки в единият случай ще сме малко над търсеното, а в другият малко под него, но и в двата случая ще сме в нормите на доброто осветление. А ако пък имаме полилей с пет фасунги то тогава трябва да използваме Енергоспестяващи Крушки от 9 вата.
По тази проста формула може лесно да изчислите за всяко едно помещение колко светлина му е необходима за да не бъде прекалено светло или прекалено тъмно защото и в двата случая е вредно за очите и пречи на добрия светлинен комфорт.

В следващата статия ще се запознаем със символите върху кутиите на Енергоспестяващите крушки и какво означават те.

Също така Ви препоръчвам да прочетете следващата ни статия,която е пряко свързана с тази тема

НОВО - Онлайн Калкулатор -В НОВАТА ПОДОБРЕНА ВЕРСИЯ Изчислява Какви видове Енергоспестяващи Крушки са Ви необходими за всяка стая от вашият дом, колко пари ще Ви струват и колко пари ще спестите за една година с тях

4 коментара:

 1. Мажете откъде да си закупя 100W матирани ОБИКНОВЕНИ крушки !
  Въобще не ме интересуват глупостите на внезапните мераци на някакви ненормалници !

  Кажете магазин за да си купя 2 - 3 кашона и да приключа с тая профанщина, че започва да ми писва ! Където и да отида, все ми плещят че няма ! Хайде бе ? Бас държа че така само ще насърчат пазара НА ЧЕРНО (както се казва) и хората пак ще си купуват ОБИКНОВЕНИ КРУШКИ, само че на по-високи цени !

  Моля, който знае телефон, магазин, онлайн или какъвто и да е, където все още се продават 100W матирани (бели) крушки независимо от марката (макар че Philips са много добри) - МОЛЯ ДА МИ ПИШЕ НА:

  peter3_14@abv.bg

  Злонравните само ще си изгубят времето (просто предупреждавам)

  Петър

  ОтговорИзтриване
 2. провери във викиват

  ОтговорИзтриване
 3. в Алати има обикновенни крушки, но не погледнах колко вата са

  ОтговорИзтриване
 4. В левчетата излезнаха китайски крушки с жица, но 30% от тях горят като комари.

  ОтговорИзтриване

Използвате ли Енергоспестяващи Крушки във вашият дом